Internet of Things: Van buzzword naar differentiator – Dutch

Dit artikel verscheen eerder op de blog van Caesar Experts. Klik hier om naar het originele artikel te gaan.

Internet of Things (IoT) is een buzzword welke de laatste tijd niet meer weg te denken is uit ons trend landschap. Iedereen heeft het over Internet of Things of een van de vele synoniemen hiervan, maar wat is IoT nu precies? In aankomende blogserie van drie artikelen ga ik in op IoT als trend, passeren enkele concrete voorbeelden de revu en kijken we hoe jouw organisatie concreet aan de slag kan gaan. In dit artikel, “Internet of Things: van buzzwoord naar differentiator” ga ik in op wat deze technologische ontwikkeling is en duiden we de IoT als trend.

Wat is Internet of Things?

Internet of Things is een technologische ontwikkeling waarbij machines, gebouwen, mensen & andere objecten aan het internet, of andere netwerk verbonden worden. Door bovenstaande objecten te voorzien van onder andere sensoren en actuatoren kun je gemakkelijk data genereren via deze objecten. Via het internet, of een ander netwerk, komt de data naar je toe en heb je dus ineens veel meer data over het interne van een object, het externe, of de omgeving hiervan. Deze data kan van ongelofelijk groot belang zijn bij het maken van een strategie. Of het nu voor het realiseren van nieuwe verdienmodellen, het reduceren van kosten of optimaliseren van bedrijfsprocessen is.

Maar even terug naar de term Internet of Things. Wat omvat deze technologische trend nu eigenlijk? Er zijn veel definities & synoniemen van Internet of Things beschreven, ik wil in dit artikel vooral ingaan op hoe wij bij Caesar Internet of Things zien, kortweg in twee onderdelen: inzicht en invloed.

Van data naar wijsheid

Inzicht – Onder inzicht valt het meten door middel van sensoren, het verzamelen van data en het analyseren van de verzamelde data. 

Invloed – Onder invloed verstaan we het communiceren naar gebruikers/beslissers, een andere manier van interacteren dan we voorheen gewend waren en het automatiseren van processen.

Van data naar wijsheid – Vandaag de dag wint Internet of Things aan populariteit omdat we leven in een wereld welke een complete ‘run’ op data heeft ingezet. Logisch ook! Met data kun je namelijk op basis van juiste en volledige informatie keuzes maken voor je bedrijf en diensten aanbieden aan je klant welke zij willen.

Ineenstrengeling van oude en nieuwe wereld

Waar je met Internet of Things de business, je processen, productie, assets en logistiek kunt optimaliseren, kun je met IoT ook invloed hebben op de business van morgen. Zo kun je door middel van het Internet of Things gaan werken via compleet nieuwe businessmodellen welke klantrelaties versterken, andere verdien- en betaal modellen toepassen, anders omgaan met upselling & lock-in en data als extra inkomstenbron laten fungeren. Samenvattend kunnen we dus zeggen dat Internet of Things het mogelijk maakt meer data te verzamelen welke je een betere grip kunnen geven op je business van vandaag en inzicht en invloed geven op de dag van morgen.

Heb jij al nagedacht welke impact deze trend heeft op jouw bedrijf en welke kansen dit met zich mee brengt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.